31 Ocak 2008 Perşembe

MİKRODALGA FIRINDA PASTA


Bu pastayı beş yaşındaki kızımla birlikte yaptık. O kreşe gidiyor ama 15 gün tatilde evde. Sürekli benimle birşeyler yapmak istiyor. Bugün de anne pasta yapalım mı dedi ve bu pratik pastayı yarattık. Mikrodalga fırınınız varsa pastanız en fazla 15 dakikada hazır.

Bildiğiniz 3 yumurta, 3 şeker, 3 un klasik pandispanya hamuru hazırlıyorsunuz önce. Sonra orta boy borcam tencereyi margarinle yağlıyorsunuz. Mikrodalgada 700 watt ayarda 7-8 dakika pişiriyorsunuz. Pasta tabanınız hazır. Hamur pişerken 1 su bardağı su 1/2 su bardağı şekerle şerbet hazırlıyorsunuz. 1 poşet kremşantiyi de 1 su bardağı sütle çırpıyorsunuz. Pişen pandispanyayı kaptan çıkarıp, ortadan ikiye ayırıyorsunuz. Her iki parçayı şerbetle ıslatıp, arasına ve üstüne kremşanti koyuyorsunuz. Ayrıca istediğiniz meyveleri koyuyorsunuz. Biz arasına hurma, kenarlarına portakal, üzerine de muz koyduk. İstediğiniz gibi süsleyip, afiyetle yiyorsunuz. Bizim pastamızı kızım süsledi. O nedenle bize çok lezzetli geldi. Eminim sizinki de çok lezzetli olur.

29 Ocak 2008 Salı

PEYNİRLİ PATATESLİ BÖREK



Malzemeler:
Hamuru için:
3 su bardağı un
1 yemek kaşığı sirke
2 yemek kaşığı sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
Ilık su
İç malzemesi:
4 adet iri boy patates
1 adet kurusoğan
1 yemek kaşığı salça
1 kalıp beyaz peynir
Bir tutam maydanoz
Karabiber, tuz
Yapılışı:
Önce unu geniş bir kaba alın. Sıvıyağ, sirke ve tuzu ekleyerek, azar azar ılık su ilavesiyle kulak memesinden biraz sert bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini örtüp 15 dakika kadar dinlendirin.
Diğer yanda haşladığınız patatesleri bir kaba alıp ezin. Soğanı ince ince doğrayarak biraz sıvıyağ ile birlikte kavurun. Salçayı da ilave edin. Bu karışımı patateslere ekleyin. Beyaz peynir, tuz , karabiber ve maydanozu da ilave edip karıştırın. Böylece iç malzemeniz hazır olacaktır.
Hazırladığınız hamuru mandalina büyüklüğünde bezelere ayırın.
Her bir bezeyi merdane yardımıyla tabak boyunda açın. Üzerlerine sıvıyağ sürerek üst üste koyun. Yaklaşık 6-7 beze oluyor.
Açma işlemi tamamlandıktan sonra üst üste koyduğunuz hamurları, ilk açtığınız üste gelecek şekilde ters çevirin.
Her bir hamuru kenarlarından çekerek büyütün. İç malzemesini koyup rulo şeklinde sarın.Hamurun yırtılmasını önemsemeyin. Rulo sarınca yırtıklar kapanıyor.
Ruloları uzunlamasına tepsiye dizin. Dörder parmak kalınlığında kesin. Üzerine biraz sıvıyağla karıştırılmış yumurta sarısı sürün. 200°C fırında iyice üzeri kızarıncaya kadar pişirin. Afiyet olsun.

28 Ocak 2008 Pazartesi

ELMALI SEPET KURABİYE


Malzemeler:

Hamuru için;

150 gr tereyağı veya margarin

3 yemek kaşığı yoğurt

3 yemek kaşığı pudra şekeri

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un.

İç Malzemesi;

2 adet elma

2 yemek kaşığı tozşeker

1 çay kaşığı tarçın

1 çay bardağı ceviz.

Yapılışı:

Önce elmaları soyup rendeleyin. 2 yemek kaşığı tozşekeri de ilave ederek kısık ateşte pişirin. Piştikten sonra tarçını ve ince çektiğiniz cevizi ilave edip bir kenara alın.

Daha sonra oda sıcaklığındaki yağı bir kabın içine alın. Üzerine yoğurdu, pudra şekerini, vanilyayı ilave edip karıştırın. Daha sonra kabartma tozunu ve azar azar unu ilave ederek ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Hamuru 15 dakika kadar dinlendirdikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp, içli köfte yapar gibi ortasını çukurlaştırın. Tepsiye dizdiğiniz minik muffen kağıtlarına yerleştirin. Ortalarını hazırladığınız içle doldurun. Minik bir parça hamurla da ortasına kemer yapın. Önceden ısıttığınız 180°C fırında 20 dakika kadar pişirin. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serpin. Nefis kurabiyeleriniz hazır. Afiyet olsun.

27 Ocak 2008 Pazar

DEREOTLU PEYNİRLİ KEK VE SOBEEE....


Geçen gün Elif yapmayı istediğimiz küçük şeylerde beni sobelemiş. Ben de ,biraz geç olmakla birlikte sobesine cevap vereyim ve size güzel bir tuzlu kek tarifi vereyim istedim.

Malzemeler:

2 yumurta

1/2 su bardağı süt

1/2 su bardağı yoğurt

1 su bardağı sıvıyağ

1 avuç kadar lor peyniri,bir o kadar da rendelenmiş kaşar peyniri

1/2 demet dereotu

1 paket kabartma tozu

1 çay kaşığı karabiber

1 çay kaşığı tuz

1+1/2 su bardağı kadar un.

Yapılışı:

Yumurta,süt, yoğurt ve sıvıyağı mikserle iyice çırpın.İnce ince doğradığınız dereotunu, karabiberi, tuzu, peynirleri ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu da ilave edip. mikserle biraz daha karıştırın. Tatlı kek hamuru kıvamında olsun. Kek kalıbını yağlayarak hamuru dökün ve 180°C fırında 40 dakika kadar pişirin. Afiyet olsun.


Elifçim kusura bakma sobene biraz geç cevap veriyorum. İşte yapmak isteyipte ertelediğim kolay şeyler;


1- Balkondaki saksıda ekili olan maydanozu seyreltmek.

2- Salondaki sehpanın alt bölümünde okunmayı bekleyen Emin Çölaşan'ın Kovulduk Ey Halkım Unutma Bizi adlı kitabını okumak.

3- Aynı Elif gibi biriken bir yığın ütüyü yapmak.

4- Yılbaşında sadece amorti çıkan çeyrek bileti değiştirmek.

Benim cevaplarım böyle, ben de Ezgi ve Gönül' ü sobeliyorum.

24 Ocak 2008 Perşembe

GÖNÜL'ÜN BEZESİ


Geçen gün Gönül 'ün bloğunda dolaşırken gördüm bu tarifi. Bugün de denedim. Bir tarif ancak bu kadar kolay ve bu kadar güzel olabilir.

İki adet yumurtanın akıyla 2 kahve fincanı tozşekeri (ben 1 paket te vanilya ekledim) 15 dakika kadar mikserle çırpıyorsunuz. Sonra da sıkma torbası veya pasta enjektörüyle yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye tek tek sıkıyorsunuz. 150°C de 50 dakika kadar pişiriyorsunuz. Harika bezeler oluyor. Deneyin çok beğeneceksiniz.

YOĞURTLU PATATES


Bu yemek çocukluğumdan beri çok sevdiğim ve çok kolay yapılan bir patates yemeği. Kızıma da yapıyorum oda çok seviyor. Gelelim tarifine;

Malzemeler:

3 adet irice patates

2-3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 su bardağı yoğurt

2 tatlı kaşığı un

Tuz

Yapılışı:

Patatesleri soyup küp küp doğrayın. Tencereye yağı koyup, patatesleri de ilave ederek 1-2 dakika çevirin. 1 bardak kadar su ilave edip biraz pişmeye bırakın. Bu arada tuzunu da ilave edin. Diğer yanda yoğurdu sulandırarak koyu ayran kıvamına getirin. Unu da ekleyip iyice karıştırın. Tencereye boşaltın. Kaynadıktan sonra altını kısıp biraz daha pişirin. Yanında sebzeli pilav ve ızgara köfte yaparsanız çok iyi bir üçleme oluyor. Tavsiye ederim. Afiyet olsun.

KIYMALI EV ERİŞTESİ


Malzemeler:


200 gr kadar kıyma


1 orta boy kurusoğan


1 tatlı kaşığı domates salçası


1 tatlı kaşığı biber salçası


Bir tutam maydanoz


Tuz, karabiber


1 büyük kase ev eriştesi


2-3 yemek kaşığı sıvıyağ


Yapılışı:


Önce soğanı ince ince doğrayın. Sıvıyağla birlikte yayvan bir tencereye alıp biraz çevirin. Kıymayı ilave edip 3-4 dakika daha kavurun. Daha sonra salçayı ilave edin. Birkaç kez daha çevirdikten sonra maydanozu tuz ve karabiberi ve erişteleri tencereye koyun. Hepsini birlikte harmanlayıp, üzerini iki parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. Kaynadıktan sonra altını kısıp, suyunu çekene kadar (yaklaşık 10 dakika) pişirin. Altını kapatıp bir on dakika daha demlendirdikten sonra iyice harmanlayıp servis yapın. Afiyet olsun.

23 Ocak 2008 Çarşamba

MİNE'NİN ISPANAĞI


Bu tarifi bana canım arkadaşım Mine verdi. Mine benim hem akrabam hem de çok yakın arkadaşım. O şimdi Ayvalık'ta bense Adana'dayım. Çok uzaktayız ama kalplerimiz hep birlikte. Msn'de görüşüyoruz. Bu tarifi de bana geçen akşam msn de yazışırken verdi. Ben de yaptım ve sizlerle paylaşayım istedim. Gerçekten çok lezzetli bir ıspanak yemeği. Adını da MİNE'nin ISPANAĞI koydum.

Malzemeler:

1/2 kg ıspanak

1/2 demet dereotu

1/2 demet maydanoz

1/2 demet nane

2 diş sarmısak

1 adet domates

1 orta boy kurusoğan

1 fincan kadar zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz.


Yapılışı:

Ispanakları güzelce temizleyin ve irice doğrayın. Daha sonra dereotu maydanoz ve naneyi de iyice yıkayıp doğrayın. Hepsini harmanlayın. Bir adet domatesi de rendeleyip bu karışıma ilave edin. Yağı tencereye alıp ince ince doğradığınız soğan ve sarmısakları da ekleyin. Çok az soteledikten sonra harmanladığınız tüm malzemeyi tencereye koyun. Tuzunu da ilave edip hiç su koymadan kısık ateşte pişmeye bırakın. Yaklaşı 15 dakika sonra yemeğiniz enfes kokular yayarak pişmiş oluyor. Üzerine sarmısaklı veya sarmısaksız yoğurt dökerek afiyetle yiyebilirsiniz. Ellerine sağlık Minecim...

22 Ocak 2008 Salı

HUMUS


Çukurova mutfağının bu mükemmel lezzetini ben de kendimce yapıyorum ve afiyetle yiyoruz.Hele bir de makinem de sıcacık, nefis bir ekmek yapmışsam değmeyin keyfimize. Sıcak ekmek ve humus gerçekten çok güzel oluyor. İnsan yanında başka birşey yemek istemiyor. Gelelim tarifine;

Malzemeler:

2 su bardağı haşlanmış nohut

1 su bardağı tahin

1+1/2 adet limonun suyu (limonlar küçükse 2 adet de olur.)

5-6 diş sarmısak

1 çay kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz


Tüm malzemeyi robotun içine atıyor ve güzelce karıştırıyorsunuz. Nohutların kabuğunu çıkarabilirseniz iyi olur ama çıkarmasanız da olur. Malzemeler karışınca krema kıvamına yakın olmalı. Sonra düz ve yuvarlak bir tabağa alıyorsunuz. Ortasını çukurlaştırarak tabağa yayıyorsunuz. Bolca zeytinyağı döküyor, pulbiber ve kimyonla süslüyorsunuz. Zeytinyağı yerine çam fıstığını tereyağıyla kavurup da yapıyorlar ama ben zeytinyağlısını tercih ediyorum. Deneyin çok beğeneceksiniz.

PATATES SALATASI


Merhaba arkadaşlar. Birkaç gündür sizinle yaptığım lezzetleri paylaşamadım. İşlerim dolayısıyla bilgisayarın başına oturma fırsatı bulamamıştım. Biraz sizin yaptıklarınıza göz atabildim sadece. Sizler döktürmüşsünüz yine. Hepinizin ellerine sağlık. Ben de size çok pratik, kolay ve bir okadar da lezzetli olan patates salatasının kendimce tarifini vermek istiyorum.


Malzemeler:

5-6 adet iri boy patates

5-6 sap taze soğan

1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu

1/2 demet taze nane

3 adet haşlanmış yumurta

1 çay bardağı zeytinyağı

1 adet limon

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Haşladığınız patatesleri küp küp doğrayın. Diğer tüm yeşillikleri de ince ince doğrayın. Hepsini harmanlayın. Limon suyu ve zeytinyağını da ilave edin. Tekrar harmanlayın. Tuz ve karabiberi ekleyip karıştırdıktan sonra en son yumurtaları doğrayıp biraz karıştırın. Yumurtaları ilave ettikten sonra ezilmemeleri için fazla karıştırmayın. Salatanızı servis tabağına alabilirsiniz. İstemiyorsanız yumurta koymayabilirsiniz de. Ben küçük kızım için daha besleyici olur diye koyuyorum ama yumurtasız da çok güzel oluyor. Afiyet olsun.

19 Ocak 2008 Cumartesi

İÇLİ KÖFTE


Geçen gün Denizsefası 'nda gördüm içli köfte yapmış annesi. Tam Adana usulü, muhteşem görünüyorlar. Ben de Adana da yaşayan bir Egeli olarak, bu lezzetleri çok seviyorum ve hazır bulunca afiyetle yiyorum. Ama bugüne kadar yapmayı hiç denememiştim. Buralarda o kadar güzel yapıyorlar ki ben cesaret edemiyordum doğrusu. Dün birara aklıma geldi, denesem mi diye düşündüm ve bir cesaretle mutfağa girdim.

Önce bulguru ıslattım. Sonra biraz irmik, biber salçası, un, 1 yumurta ilave ederek güzelce yoğurup bir hamur elde ettim. Yoğurmaktan bileklerim ağrıdı. Pek benim haddim değil yani.Ama yine de denemeyi kafama koymuşum bir kere. İç malzemesi için de, soğanı ince ince doğradım, kıymayla birlikte biraz da salça ilave ederek kavurdum. Baharat olarak da karabiber ve reyhan ilave ettim. Biraz da maydanoz tabi. Sonra şekil vermeye giriştim. Elimi ıslatarak hamurdan limon büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarladım. İşaret ve orta parmak yardımıyla içini çukurlaştırıp iç malzemeden koydum. Yaptığım iç malzemeden 12 adet köfte çıktı. Hamuru fazla yapmışım onu da daha sonra tekrar yapmak için derin dondurucuya koydum.

Oldu mu olmadı mı diye düşünürken bir tanesini haşlamaya karar verdim. Bir cezvede suya biraz tuz biraz limon tuzu ilave ederek 1 adet köfteyi haşladım. Sonuca ben bile inanamadım. Köfte hiç dağılmamıştı ve oldukça da lezzetliydi. Akşam yemeğinde eşimin önüne koyunca kim gönderdi diye sordu. Ben yaptım deyince inanamadı. İlk deneme için son derece başarılı bir sonuç olduğunu söyleyerek afiyetle yedi. Yani benim köfteler test edilip denendikten sonra olumlu not aldı.

İçli köfte konusunda uzman olanlara göre benimkiler acemi işi ama, insan isterse herşeyi yapabiliyor. Mutfakta cesaretli olmak çok önemli. Deneyin, siz de mutlaka yapacaksınız.

17 Ocak 2008 Perşembe

ISPANAKLI PEYNİRLİ PİDE POĞAÇA


İsim biraz uzun oldu ama doğaçlama yaptığım için ne isim koyacağımı bilemedim. Sonunda bunu uygun gördüm.


Biraz ıspanağım vardı. Güzelce temizleyip, küçük küçük doğradım. 1 adet kurusoğanı ince ince doğrayıp biraz sıvıyağla birlikte tavaya alıp biraz kavurdum. Biraz domates salçası ve ıspanakları da ilave edip ıspanaklar yumuşayana kadar kavurmaya devam ettim. Tuz ve karabiber ilave edip ocağı kapattım. Biraz soğuduktan sonra bol beyaz peynir, biraz da kaşar peyniri ilave ettim.


Yapmış olduğum klasik poğaça hamurunu (tariflerim arasında bulabilirsiniz) iki parçaya ayırdım. Merdane yardımı ile oval şekilde, 2-3 mm. kalınlığında açıp iç harcın yarısını birine diğer yarısını da diğerine yerleştirdim. Kenarları pide gibi kıvırıp yumurta sarısı sürdüm. 200°C de önceden ısıtılmış fırında 25 dakika kadar pişirdim.


Yapılış şekli bu. Sonra da istediğiniz büyüklükte bir parça kesip, yanında çayla afiyetle yiyorsunuz. Tek tek yapacağınıza, böyle çok pratik oluyor; tavsiye ederim.

16 Ocak 2008 Çarşamba

ÇOCUKLAR İÇİN SEBZELİ MAKARNA



Arkadaşlar bugün bloglar arasında dolaşırken o kadar güzel şeylerle karşılaştım ki benim tarifim biraz basit kalacak. Örneğin, Ezgi' nin aşuresi beni mest etti. Ümran' ın da pastası...Ama bu tarifin özellikle sebze yemeyen çocuklar için iyi bir alternatif olduğunu düşünüyorum.

Malzemeler:

1 havuç

1 küçük boy kuru soğan

5-6 kök ıspanak

1 diş sarmısak

1 su bardağı yoğurt

1 su bardağı makarna

1-2 yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:

Soğanı ince ince doğrayıp sıvıyağ ile birlikte tavaya alın. Biraz kavurduktan sonra rendelenmiş havucu ve doğranmış ıspanağı ilave edin. Çok az su ilave ederek soteleyin. Tuzunu da ekleyip bir kenara alın.

Diğer yanda makarnaları tuzlu suda haşlayın ve süzün. Yoğurdu da ayrı bir kapta biraz sulandırarak dövülmüş sarmısağı ilave edip karıştırın. Sotelediğiniz sebzeleri ve yoğurdu makarnaya ekleyip, iyice harmanlayın. Minnoşunuza afiyet olsun. İsterseniz siz de yiyebilirsiniz.

15 Ocak 2008 Salı

NEFİS BİR ŞEKERPARE


Sizlere bugün şekerpare tarifi yazacağım. Gerçekten de nefis oluyor. Ben şerbetli tatlıları çok fazla tercih etmem ama buna bayılıyorum.

Malzemeler:

1 paket margarin

2 yumurta

2 yemek kaşığı irmik

2 yemek kaşığı hindistancevizi

1/2 su bardağı pudra şekeri

1 paket vanilya , üzeri için fındık

1 paket kabartmatozu

Şerbeti için;

4 su bardağı şeker

5 su bardağı su ,1 dilim limon


Yapılışı:

Un ve kabartmatozu hariç bütün malzemeleri iyice karıştırın. (Margarin oda sıcaklığında olacak). Daha sonra kabartmatozunu ve azar azar un ilave edin. Ele yapışmayacak bir hamur hazırlayın. Hamuru hazırlarken şerbeti de ocağa koyun. Kaynayınca 1 dilim limon atın. 1-2 dakika daha kaynatıp ocağı kapatın.

Tepsinin dibini biraz yağlayın. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Üzerlerine birer fındık bastırın. Önceden ısıtılmış 180°C fırında kızarıncaya kadar (yaklaşık 25 dakika) pişirin. Fırından çıkardığınız şekerparelerin üzerine 1 dakika kadar sonra ılınmış şerbeti dökün. Üzerine bir tepsi kapatın. Şerbeti çekince tepsiyi kaldırın. Soğumasını bekleyin. Soğuduktan sonra buzdolabına koyun. 3-4 saat dinlendikten sonra servis yapın. Muhteşem bir lezzet olduğunu göreceksiniz. Afiyet olsun.

14 Ocak 2008 Pazartesi

PİZZA


Merhaba sevgili dostlar, size kolay ve lezzetli bir pizza tarifi vermek istiyorum. Bir de aşağılarda yer alan , yaşama dair çok güzel şeyler anlatan ANLAR şiirini okumanızı istiyorum. Belki de daha önceden bildiğiniz bir şiirdir.

Gelelim pizzanın tarifine;

Malzemeler:

Hamuru için;

2 su bardağı un

2 tatlı kaşığı toz maya

1/2 kahve fincanı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı şeker

1/2 tatlı kaşığı tuz

Üzeri için;

5-6 adet sosis

10-12 adet siyah zeytin

1 kahve fincanı kadar haşlanmış mısır

1 adet domates

100 gr kadar kaşar peyniri

Biraz da ketçap

Yapılışı:

Önce unu derin bir kaba alın. Ortasını havuz yapıp mayayı koyun. Biraz ılık su ilave edip erimesini bekleyin. Diğer malzemeleri de ilave ederek ılık su ile (süt te olur) kulak memesi denen kıvamda bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini örtüp, yarım saat kadar dinlendirin. Daha sonra hamuru merdane yardımıyla biraz yuvarlayın.büyük boy yuvarlak borcama yerleştirin. Hamurun üzerine ketçap yayın. Sosisleri doğrayıp üzerine serpiştirin. Zeytinlerin çekirdeklerini çıkartıp küçük küçük doğrayın. Mısırları ve zeytinleri de koyduktan sonra, domatesleri ince ince doğrayıp üzerine serpin. 200°C de önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Rendelenmiş kaşar peynirini koyun. 1-2 dakika daha fırında beklettikten sonra çıkarıp sıcak sıcak servis yapın. Afiyet olsun.

13 Ocak 2008 Pazar

CEVİZLİ TARÇINLI KURABİYE




Sizlere nescafe ile birlikte muhteşem bir ikili oluşturabilecek, cevizli ve tarçınlı kurabiye tarif edeceğim.


Malzemeler:


1/2 paket margarin


1 fincan sıvıyağ


1 su bardağı ceviz


3 yemek kaşığı pudra şekeri (tozşeker de olur)


1 çay kaşığı tarçın


1 paket kabartma tozu


Aldığı kadar un


Üzeri için:


1 çay bardağı pudra şekeri


1çay kaşığı tarçın




Yapılışı:


Oda sıcaklığındaki margarin,sıvıyağ,ince çekilmiş ceviz, pudra şekeri ve tarçını karıştırın. kabartma tozunu ekleyin. Unu yavaş yavaş ilave ederek ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yarım ay şekli verin. Önceden ısıtılmış 180°C fırında 20 dakika kadar pişirin. Biraz soğuduktan sonra pudra şekeri ile tarçını karıştırarak üzerine serpin. Afiyet olsun.


Neskafe dedim ama, ben şimdi yeşil çay yaptım. Onunla birlikte yiyeceğim. Size de tavsiye ederim.

YAŞAM

Geçenlerde bir arkadaşım tarafından gönderilen ve çok beğendiğim Arjantinli şair Jorge Luis Borges'e ait adeta yaşam felsefesi yapılacak nitelikteki bir şiiri paylaşmak istiyorum sizlerle;



ANLAR

Eğer yeniden başlayabilseydim yaşama,


İkincisinde, daha çok hata yapardım.

Kusursuz olmaya çalışmaz, sırtüstü yatardım.

Neşeli olurdum, ilkinde olmadığım kadar,

Çok az şeyi

Ciddiyetle yapardım.

Temizlik sorun bile olmazdı asla.

Daha çok riske girerdim.

Seyahat ederdim, daha fazla.

Daha çok güneş doğuşu izler,

Daha çok dağa tırmanır, daha çok nehirde yüzerdim.

Görmediğim birçok yere giderdim.

Dondurma yerdim doyasıya ve daha az bezelye.

Gerçek sorunlarım olurdu hayali olanların yerine.


Yaşamın her anını gerçek ve verimli kılan insanlardandım ben.

Elbette mutlu anlarım oldu ama,

Yeniden başlayabilseydim eğer, yalnız mutlu anlarım olurdu.

Farkında mısınız bilmem.Yaşam budur zaten:

Anlar, sadece anlar.

Siz de anı yaşayın.

Hiç bir yere yanında termometre, su, şemsiye ve paraşüt almadan

Gitmeyen insanlardandım ben.

Yeniden başlayabilseydim eğer, hiç bir şey taşımazdım.

Eğer yeniden başlayabilseydim, ilkbaharda pabuçlarımı fırlatır atardım.

Ve sonbahar bitene kadar yürürdüm çıplak ayaklarla.

Bilinmeyen yollar keşfeder, güneşin tadına varır,

Çocuklarla oynardım, bir şansım daha olsaydı, eğer.

Ama işte 85’indeyim ve biliyorum...

Ölüyorum….

12 Ocak 2008 Cumartesi

ISPANAK PEYNİR VE HAMURUN BULUŞMASI


Ispanak benim en sevdiğim sebzelerden biri.Hele böreğine hiç dayanamıyorum. Bu sabah erken kalktım ve bu böreği hazırladım. Eşim ve kızım kokular eşliğinde sevinçle uyandılar. Kızım yaşasın annem bize börek yapmış diye sevindi. (Sanki çok yermiş gibi.) Şimdi size bu böreğin tarifini yazayım.

Malzemeler:

Hamuru için;

4 su bardağı un

1 tatlı kaşığı tuz

Maden suyu ve su

İç malzemesi;

1/2 kg ıspanak

1 orta boy kurusoğan

1 kalıp beyaz peynir

Tuz, karabiber

Yapılışı:

Ispanakları iyice temizleyip yıkadıktan sonra doğrayın. Soğanı da ince ince doğrayın. Tavaya biraz sıvıyağ koyarak soğanları biraz kavurun. Ispanakları ilave edip biraz daha kavurduktan sonra tuz ve karabiber ilave edip ocağı kapatın. Biraz soğuduktan sonra beyazpeynirini ekleyin.Böylece iç malzemeniz hazır oluyor.

Hamur için de, unu derin bir kaba alın.Biraz tuz ekleyin. Bir şişe madensuyu dökün ve su ilavesiyle kulak memesi kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru bir bezle örtüp 15-20 dakika dinlendirin. Hamurdan yumurta büyüklüğünde parçalar koparıp merdane yardımıyla tabak büyüklüğünde açın. Yuvarlağın yarısına iç malzemeyi yayıp, diğer tarafını üzerine kapatın ve hafifçe bastırın. Kenarlarını bir çay tabağı yardımı ile bastırarak düzgün bir şekilde kesin. Kızgın yağda önlü arkalı kızartın.

Kızartma ama olsun. Ara sıra yenince çok zararlı olacağını sanmıyorum. Afiyet olsun.

11 Ocak 2008 Cuma

YOĞURT ÇORBASI


Bu soğuk kış günlerinde size içinizi ısıtacak kolay ve lezzetli bir çorba tarifi yazmak istedim.Çoğunuz yapıyorsunuzdur ama bu da benim tarifim.

Malzemeler:

1 kahve fincanı pirinç

1 su bardağı yoğurt

1 yumurta

1 tatlı kaşığı kuru nane

1 yemek kaşığı un

5 su bardağı tavuk suyu (etsuyu veya su da olabilir)


Yapılışı:

Pirinçleri suyunu çekene kadar iyice haşlayın.Üzerine tavuksuyunu ilave edin.Tabi 1 yemek kaşığı kadar sıvıyağ da ilave edin. Ayrı bir kapta yoğurdu biraz sulandırın. Yumurtayı kuru naneyi ve unu da ekleyerek iyice karıştırın. Kaynamakta olan tencereye yavaş yavaş ilave edin.Tekrar kaynayana kadar karıştırın. 5 dakika daha piştikten sonra ocağı kapatın. İşte size leziz bir yoğurt çorbası. Eğer isterseniz tereyağında pul biber yakıp üzerine gezdirebilirsiniz.Ben yapmıyorum daha hafif oluyor. Afiyet olsun.

10 Ocak 2008 Perşembe

BEN DE SOBELENDİM!!!!!!

OLSAM OLSAM NE OLURDUM???


Sevgili Ezgi (Ezginin Mutfağı) beni sobelemiş, yeni olduğum için anlamamıştım, sağolsun Ezgi yardımcı oldu.....


Yemek olsam ne olurdum....?














olsam olsam kaymaklı ekmek kadayıfı olurdum, damakta bıraktığı inanılmaz lezzet için,



Müzik aleti olsam ne olurdum....?























piyano olurdum, Fazıl Say'ın görüşlerini paylaştığım için,


aylardan hangisi olurdum....?











olsam olsam haziran olurdum, yazı müjdeleyen doğduğum ay olduğu için,


ayakkabı olsam ne olurdum....?




















ince topuklu rugan olurdum, moda olduğu için,



peki kıyafet olsam ne olurdum biliyor musunuz....?

























mini etek olurdum, kadının özgüvenini gösterdiği için.....



Ben de feyza 'yı sobeliyorum.....:-)




HAMSİLİ PİLAV (BİR EGELİ'DEN)


Ben Ayvalık'lıyım ama hamsili pilavımın çok güzel olduğunu söyleyebilirim.Tabi benimki biraz Ege usulü. Olmazsa olmazlarım arasında yer alan, o tadı ve nefaseti başka hiçbir yağda bulamadığım, Ayvalık sızma zeytinyağı ve bol yeşillikle yapıyorum. Şimdi gelelim tarifine;

Malzemeler:
1 kg. hamsi
2su bardağı pirinç
1 adet orta boy kurusoğan
1 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz , 1/2 kahve fincanı zeytinyağı

Yapılışı:
Pirinci 1 saat önceden sıcak suda bekletin.
Hamsileri temizleyip orta kıçıklarını çıkarın.Yıkayıp iyice süzülmesini bekleyin.Biraz tuzlayın.
Soğanı yemeklik doğrayın.Yayvan bir tencerede zeytinyağı ile birlikte biraz kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.İnce doğradığınız dereoto ve maydanozları , karabiberi, yenibaharı ve tuzu ilave ederek suyunu verip pilavı pişirin.Pilav biraz diri, biraz da suyunu tam çekmemiş olsun.

Pilav dinlenirken,küçük yuvarlak borcama yanlarını ve dibini tamamen kaplıyacak şekilde hamsileri dizin. Bir miktarını da üzerini kapatmak için ayırın.(Borcamın dibini yağlamayı unutmayın.) Hamsileri deri kısımları alta gelecek şekilde diziyorsunuz.

Pilavı borcama döküp iyice yayın. Üzerini biraz bastırarak düzleştirin. Kalan hamsilerle pilavın üzerini tamamen kapatın. Üzerine biraz yağ sürerek önceden ısıtılmış 200°c fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerine düz bir tabak kapatın. 5 dakika kadar bekledikten sonra ters çevirin. Çıkmayacak gibiyse fazla zorlamayın, o şekilde de servis yapabilirsiniz. Borcam la aynı boyutta bir yapışmaz kalıba koyarsanız daha kolay çıkarabilirsiniz.

Bu lezzeti mutlaka deneyin. Gerçekten çok güzel oluyor. Şimdiden afiyet olsun.

9 Ocak 2008 Çarşamba

KIYMALI KARNIBAHAR


Sebze yemenin çok önemli olduğunu biliyorum.5 yaşındaki kızıma da yedirebilmek için değişik şekillerde pişirmeye çalışıyorum. Geçen gün yaptığım bu yemeği afiyetle yedi ve ben de çok sevindim.


Malzemeler:


1 adet küçük boy karnıbahar

1 adet kurusoğan

200 gr kadar kıyma

1 adet domates

1 tatlı kaşığı domates, 1 tatlı kaşığı biber salçası

1-2 diş sarmısak

1 tutam maydanoz

Tuz, karabiber


Yapılışı:


Karnıbaharı parçalara ayırıp, tuzlu ve limonlu suda 5 dakika haşlayın.Haşlayıp süzdüğünüz karnıbaharı yayvan bir tencereye alın. Diğer yanda 2-3 yemek kaşığı sıvıyağ ile soğanı bir iki kez çevirip, kıymayı ilave edin.Hepsini birlikte 5 dakika kavurun. Sarmısak,salça domates ve maydanozu da ilave edip bir kaç kere daha çevirdikten sonra karabiber, tuz ve yarım bardak kadar su ilave edip 5 dakika kadar pişirin. Bu kıymalı harcı yayvan bir tencereye aldığınız karnıbaharların üzerine yayın. 1 bardak kadar su ilave ederek kaynadıktan sonra altını kısarak 10 dakika kadar daha pişirin.Afiyet olsun.


Yanında yoğurt çorbası ve bolca yeşil salata yaparsanız, sanırım iyi bir menü oluşturmuş olursunuz.

7 Ocak 2008 Pazartesi

SOĞANLI ET VE PİLAV


Ben et yemeklerinin yanında pilavı çok seviyorum.Kilo sorunu olanlar için belki biraz fazla ama dozunda yenen tüm yiyeceklerin zararlı olmadığına eminim.Önemli olan o dozu ayarlayabilmek.


Gelelim etin ve pilavın tarifine


Malzemeler:


Et için;

1/2 kg kuşbaşı dana eti (diğer et türleri ile de yapilabilir.)

2 büyük boy kuru soğan

1 yemek kaşığı limon suyu

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz, karabiber, tarçın.


Pilav için;

2 su bardağı pirinç

1/2 kahve fincanı sıvıyağ

Et suyu

1-2 damla limon suyu

Tuz


Yapılışı:


Pirincin üzerine sıcak su döküp yarım saat kadar bekletin.Bu arada etleri düdüklü tencereye alıp bir yemek kaşığı limon suyu tuz ve üzerini örtecek kadar su ilave edip 15 dakika kadar haşlayın.

Bu şekilde yaparsanız et çok yumuşak oluyor.Limon suyu daha da yumuşamasını sağlıyor.

Diğer yanda piyazlık doğradığınız soğanları sıvıyağ ile birlikte bir tencereye alarak biraz kavurun.Etleri de ilave ederek bir kaç dakika daha kavurmaya devam edin.Üzerini örtecek kadar su ilave edip tuzunu da ekleyerek 15 dakika kadar pişirin.15 dakika sonra salçayı sulandırarak tencereye ilave edin. Buşekilde de 5 dakika kadar pişirin.Karabiber ve tarçın ilave ederek altını kapatıp dinlenmeye bırakın.

Diğer yanda pilav tenceresine et suyunu ve yağı koyup kaynatı.Yıkayıp süzdüğünüz pirinci kaynamakta olan tencereye ilave edin. 1-2 damla limon suyu ve tuz ilave ettikten sonra altını kısıp demlenmeye bırakın.(Suyun ölçüsü üzerini örtecek kadar olmalıdır.Yada pirincin türüne göre 1 e 1,5-2 ölçü olabilir.)

Pilav suyunu çektikten sonra altını kapatın.10 dakika kadar daha demlendirin. Sonra kapağı açıp pilavı iyice harmanlayın.Böylece tane tane oluyor.

Gelelim servisine;

Çukur bir kase alın.Dibine eti koyun, üzerine de pilavı koyup biraz bastırın.Servis tabağına ters çevirin.Yanına salata koyarak servis edin. Afiyet olsun.


6 Ocak 2008 Pazar

HİNDİSTANCEVİZLİ DAMLA ÇİKOLATALI KURABİYE


Malzemeler:


125 gr oda sıcaklığında margarin

1 yumurta

3 yemek kaşığı pudra şekeri

1 yemek kaşığı nişasta

2 yemek kaşığı damla çikolata

2 çay bardağı hindistancevizi

1 paket kabartma tozu

1 paket vanilya

Aldığı kadar un


Yapılışı:


Yumurtanın sarısı, margarin, pudra şekeri, 1 çay bardağı hindistancevizi ve vanilyayı derin bir kapta iyice karıştırın.Nişasta, kabartma tozu ve unla birlikte damla çikolataları da ilave ederek ele yapışmayacak bir hamur elde edin.Hamuru küçük toplar halinde yuvarlayarak önce yumurta akına sonra hindistancevizine bulayıp tepsiye dizin.İsterseniz bir bölümünü de yassı hale getirip, üzerine yumurta akı sürüp damla çikolata da koyabilirsiniz.

Önceden ısıtılmış 175°C fırında 20 dakika kadar pişirin.Afiyet olsun.

5 Ocak 2008 Cumartesi

ZEYTİNLİ EKMEK



Bu tarifim ekmek makinesi olanlar için. Gerçekten de çok güzel oluyor.


Malzemeler:


3 cup un

1 çay kaşığı tuz

2 çay kaşığı şeker

2 çay kaşığı toz maya

1 yemek kaşığı zeytinyağı

1+1/4 cup su

1 kase çekirdekleri çıkarılmış siyah zeytin

2 yemekkaşığı kekik

1 tatlı kaşığı pul biber


Yapılışı:


Zeytinleri pul biber ve kekikle karıştırıp bir kenara alın.Diğer tüm malzemeyi makineye koyup 3 saatlik programı başlatın.Sinyal sesi geldiğinde zeytinleri ilave edin.

DEREOTLU FAVA


Malzemeler:


1 su bardağı iç bakla

2 adet orta boy kırmızı soğan

2 yemek kaşığı zeytinyağı

1 çay kaşığı tuz


1 çay kaşığı zerdeçal

1/2 demet dereotu


Yapılışı:


Baklaları önceden ıslatmayın, sadece yıkamanız yeterli. Soğanı irice doğrayıp zeytinyağı ile birlikte düdüklü tencereye koyup bir iki kez çevirin. Baklaları, tuzu ilave edip birkaç kez daha çevirdikten sonra üzerini 2 parmak geçecek kadar su ilave edin. Düdüklünün kapağını kapatıp 30 dakika pişirin. Düdüklü tencerede yapmanız önemli.

Tencerenin kapağını açıp el blenderiyle iyice ezin. Kıvamı püreden biraz daha cıvık olmalı. Katıysa sıcak su ilave edebilirsiniz. Kıyılmış dereotlarını, 1 adet ince doğranmış kırmızı soğanı ve 1 çay kaşığı zerdeçalı soğumadan ilave edip bir kaşıkla iyice karıştırın. Yayvan bir kaba alıp soğutun. Dilimleyip, üzerine bol zeytinyağı dökerek, dereotu ve kırmızı soğanla süzleyerek servis yapın. Afiyet olsun.

3 Ocak 2008 Perşembe

PEYNİRLİ POĞAÇA


Malzemeler:


2 yumurta

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı sıvıyağ

1 paket kabartma tozu

2 tatlı kaşığı tozşeker

1/2 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

İç malzemesi olarak bir kalıp beyaz peynir ve maydanoz


Yapılışı:


Derin bir kabın içine yağı, sütü, tuz ve şekeri, yumurtaları (birinin sarısını ayırın) koyup iyice karıştırın. Daha sonra kabartma tozunu ve unu ilave ederek ele yapışmayacak kıvamda bir hamur elde edin. Hamuru biraz dinlendirin. Hamuru dörde bölün. Her bir parçayı 2-3mm. kalınlığında açın, büyük bir bardak yardımıyla yuvarlak parçalara ayırın. Arasına peynir maydanoz karışımından koyup kapatın. Üzerlerine yumurta sarısı sürün. 200°C de önceden ısıtılmış fırında pişirin. Afiyet olsun.

2 Ocak 2008 Çarşamba

SOKAK SİMİDİ


Malzemeler:


3 Su Bardağı Un

2 Çay Kaşığı Kuru Maya

1 Yemek Kaşığı Sıvı Yağ

3 Çay Kaşığı Toz Şeker

1 Çay Kaşığı Tuz

3 Yemek Kaşığı Pekmez

2 Çay Bardağı Susam


Yapılışı:


Unu derin bir kaba koyarak ortasını havuz yapın. Mayayı koyup bir miktar ılık su ilave ederek 10dk. kadar bekleyin. Daha sonra sıvı yağ, toz şeker ve tuzu ilave edip ılık su ile kulak memesi yumuşaklığından biraz sert bir hamur hazırlayın. Üzerini örtüp yaklaşık 20dk. dinlendirin.

Susamı kavurarak, pekmezi de 1/2 çay bardağı su ile sulandırarak yayvan kaplara koyun. Hamuru limon büyüklüğünde parçalara ayırın. Parçalara simit şekli vererek, önce sulandırılmış pekmeze sonra da kavrulmuş susama bulayın. Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. (Yağlı kağıdınız yoksa tepsiyi de yağlayabilirsiniz.) 250°C ısıtılmış fırında 15-20dk. kadar pişirin. Fırından çıkardığınız tepsinin üzerini başka bir tepsi ile kapatarak 10dk. kadar bekleyin. Simitleriniz tam kıvamına gelecektir. Afiyet olsun.

1 Ocak 2008 Salı

PİŞİ


Malzemeler:


  • 3 Su Bardağı Un

  • 1 Yemek kaşığı toz maya

  • 1,5 Su Bardağı Süt

  • 1 Tatlı Kaşığı Tuz

  • 3 Tatlı Kaşığı Şeker

  • 2 Yemek kaşığı sıvıyağ

Yapılışı:


Unu derin bir kaba koyup ortasını havuz yaparak mayayı koyun. Sütün bir kısmını ılık olarak ilave edin. Yaklaşık 10dk. sonra diğer malzemeleri ilave ederek ekmek hamurundan daha cıvık bir hamur hazırlayın. Üzerini örtüp mayalanması için en az yarım saat dinlendirin.

Hamur kabardıktan sonra bir kaba koyduğunuz su ile elinizi her seferinde ıslatarak ceviz büyüklüğünde parçalar alıp ortasını delerek, bol yağda kızartınız. Afiyet olsun...