7 Ocak 2008 Pazartesi

SOĞANLI ET VE PİLAV


Ben et yemeklerinin yanında pilavı çok seviyorum.Kilo sorunu olanlar için belki biraz fazla ama dozunda yenen tüm yiyeceklerin zararlı olmadığına eminim.Önemli olan o dozu ayarlayabilmek.


Gelelim etin ve pilavın tarifine


Malzemeler:


Et için;

1/2 kg kuşbaşı dana eti (diğer et türleri ile de yapilabilir.)

2 büyük boy kuru soğan

1 yemek kaşığı limon suyu

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı domates salçası

Tuz, karabiber, tarçın.


Pilav için;

2 su bardağı pirinç

1/2 kahve fincanı sıvıyağ

Et suyu

1-2 damla limon suyu

Tuz


Yapılışı:


Pirincin üzerine sıcak su döküp yarım saat kadar bekletin.Bu arada etleri düdüklü tencereye alıp bir yemek kaşığı limon suyu tuz ve üzerini örtecek kadar su ilave edip 15 dakika kadar haşlayın.

Bu şekilde yaparsanız et çok yumuşak oluyor.Limon suyu daha da yumuşamasını sağlıyor.

Diğer yanda piyazlık doğradığınız soğanları sıvıyağ ile birlikte bir tencereye alarak biraz kavurun.Etleri de ilave ederek bir kaç dakika daha kavurmaya devam edin.Üzerini örtecek kadar su ilave edip tuzunu da ekleyerek 15 dakika kadar pişirin.15 dakika sonra salçayı sulandırarak tencereye ilave edin. Buşekilde de 5 dakika kadar pişirin.Karabiber ve tarçın ilave ederek altını kapatıp dinlenmeye bırakın.

Diğer yanda pilav tenceresine et suyunu ve yağı koyup kaynatı.Yıkayıp süzdüğünüz pirinci kaynamakta olan tencereye ilave edin. 1-2 damla limon suyu ve tuz ilave ettikten sonra altını kısıp demlenmeye bırakın.(Suyun ölçüsü üzerini örtecek kadar olmalıdır.Yada pirincin türüne göre 1 e 1,5-2 ölçü olabilir.)

Pilav suyunu çektikten sonra altını kapatın.10 dakika kadar daha demlendirin. Sonra kapağı açıp pilavı iyice harmanlayın.Böylece tane tane oluyor.

Gelelim servisine;

Çukur bir kase alın.Dibine eti koyun, üzerine de pilavı koyup biraz bastırın.Servis tabağına ters çevirin.Yanına salata koyarak servis edin. Afiyet olsun.


6 yorum:

Zerrin dedi ki...

Sevgili Didem,

nefis görünüyor et ve pilav.

Öğlen yemeğine çıkmamış biri olarak müthiş cazip :))

Ellerinize sağlık

sıcacık sevgiler.
www.misssgibi.com

Blog spotda sitesi olmayan kişiler size yorum yazamıyor .belki değiştirmek istersiniz yorum ayarlarınızdan değiştirebilirsiniz.

ezgi uğurlu dedi ki...

canım yine ne güzel bir lezzet sunmuşsun bizlere.harika görünüyor.ellerine sağlık
sevgiler

Melek* dedi ki...

canım ellerine sağlık

DENİZSEFASI dedi ki...

ellerine sağlık didem, harika görünüyor

aaa adanadan yazıyormuşsun, çok sevindim. ben adanalıyım ama malesef uzaktayım, çok özlüyorum memleketimi.

görüşmek dileğiyle...

eyvahhyemekyandiocakbatti dedi ki...

canım ellerine sağlık pek güzel olmuşş....ama ben bu yemek konusunda doz ayarı yapamıyorum yedikçe yiyorum oyüzden yeyemek en iyisi ehehehe....dozajı bozuk biriyim kanımca...sevgilerimle

meleginmarifetleri dedi ki...

selam didemcim et yemeğin pek güzel olmuş ellerine sağlık hoşçakal