10 Ocak 2008 Perşembe

HAMSİLİ PİLAV (BİR EGELİ'DEN)


Ben Ayvalık'lıyım ama hamsili pilavımın çok güzel olduğunu söyleyebilirim.Tabi benimki biraz Ege usulü. Olmazsa olmazlarım arasında yer alan, o tadı ve nefaseti başka hiçbir yağda bulamadığım, Ayvalık sızma zeytinyağı ve bol yeşillikle yapıyorum. Şimdi gelelim tarifine;

Malzemeler:
1 kg. hamsi
2su bardağı pirinç
1 adet orta boy kurusoğan
1 demet dereotu
1/2 demet maydanoz
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı yenibahar
Tuz , 1/2 kahve fincanı zeytinyağı

Yapılışı:
Pirinci 1 saat önceden sıcak suda bekletin.
Hamsileri temizleyip orta kıçıklarını çıkarın.Yıkayıp iyice süzülmesini bekleyin.Biraz tuzlayın.
Soğanı yemeklik doğrayın.Yayvan bir tencerede zeytinyağı ile birlikte biraz kavurun. Yıkayıp süzdüğünüz pirinci ekleyip 1-2 dakika daha kavurun.İnce doğradığınız dereoto ve maydanozları , karabiberi, yenibaharı ve tuzu ilave ederek suyunu verip pilavı pişirin.Pilav biraz diri, biraz da suyunu tam çekmemiş olsun.

Pilav dinlenirken,küçük yuvarlak borcama yanlarını ve dibini tamamen kaplıyacak şekilde hamsileri dizin. Bir miktarını da üzerini kapatmak için ayırın.(Borcamın dibini yağlamayı unutmayın.) Hamsileri deri kısımları alta gelecek şekilde diziyorsunuz.

Pilavı borcama döküp iyice yayın. Üzerini biraz bastırarak düzleştirin. Kalan hamsilerle pilavın üzerini tamamen kapatın. Üzerine biraz yağ sürerek önceden ısıtılmış 200°c fırında 20 dakika kadar pişirin. Fırından çıkarıp ilk sıcaklığı gittikten sonra üzerine düz bir tabak kapatın. 5 dakika kadar bekledikten sonra ters çevirin. Çıkmayacak gibiyse fazla zorlamayın, o şekilde de servis yapabilirsiniz. Borcam la aynı boyutta bir yapışmaz kalıba koyarsanız daha kolay çıkarabilirsiniz.

Bu lezzeti mutlaka deneyin. Gerçekten çok güzel oluyor. Şimdiden afiyet olsun.

7 yorum:

Feyza Fidan dedi ki...

Sevgili Dilek ellerine sağlık..
Ayrıyeten Dide'mine maşallah demek istiyorum..Aynısından bende de var..Öpüyorum gıdısından :))

zerrin - misss dedi ki...

Canım Dilek, gerçekten müthiş görünüyor.

ELlerine sağlık. Önünde saygıyla eğiliyorum. Ben beceremem sanırım..

Sevgiler.

www.misssgibi.com

ezgi uğurlu dedi ki...

dilekciğim çok nefis görünüyor.ellerine saglık.kızın çok tatlıymış allah bağışlasın.canım seni sobeledim biliyorsun degilmi?
sevgiler

pastacirapunsel dedi ki...

Sevgili Dilek,

Ellerine sağlık, lezzetli olduğu kadar sunumu da şık bir yemek.

Yarı adaşım Dide de çooook şirin:))

Sevgiler.....

YESIMLI TARIFLER dedi ki...

zeytinyağlı süper
çok güzel görünüyor
ellerine sağlık
sevgiler

ezgi uğurlu dedi ki...

diekciğim sobelenmek birbirimizi daha iyi tanımak,kendimizi daha yakından tanıtmak için verilen sorulara cevap vermek.daha sonra istersen sende baskasına aynı soruları sorabilirsin.yani onları sobeliyebilirsin.benim blogdaki sobelendim yazısındaki sorulara kendi blogunda kendi cevaplarını vereceksin.istersen beni sobeleyen gözdeninde blogundaki cevaplara bakıp daha iyi anlıyabilirsin.gözdenin linki benim blogda var canım.ama istemezsen katlmıyada bilirsin.sevgiler.

Özlem dedi ki...

Sevgili Dilek,
ellerine sağlık, pasta gibi olmuş, nefis...

sevgiler,