Bu otu çoğunuz biliyorsunuzdur. Ama duyduğunda o da ne diyenler olabilir. Dereotuna benzeyen, anason kokan bir ot. Bitki literatüründeki adı rezene. Ama birçok türü var. Biz Egeliler bu ota arapsaçı diyoruz ve yemeğini yapıp afiyetle yiyoruz. Kıyı Ege' de, pazarlarda çokça satılan bir ot bu. Ocak ve şubat aylarında oluyor daha çok.
Ben Ayvalıklıyım ve hem anne hem baba tarafından Giritliyim. O nedenle otun her türünü çok sever ve yerim. Buralarda bir tanıdığımız bulup getirmiş geçenlerde ben de hemen yemeğini yaptım. Bu kayınvalidemin pişirdiği gibi. Eşim öyle seviyor. Bir de bunun etli ve terbiyelisi yapılır bizde. Parça et kavrulur Taze soğan ve bolca zeytinyağıyla birlikte arapsaçı ilave edilir. Pişmesine yakın un ve limonla terbiye yapılıp afiyetle yenir. Tarif edeceğim de yumurtalısı. O da enfes oluyor. Ot severlere duyurulur. Bu otu bulabilirseniz mutlaka pişirin. Eminim seveceksiniz.
Belli bir ölçüsü yok. Tahminen yarım kilo kadar otu iyice yıkıyor ve doğruyorsunuz. Bir adet büyük boy kuru soğanı piyazlık doğrayıp, 1 fincan kadar zeytinyağı ile tencereye koyuyorsunuz. (Yağ bol olacak , arapsaçı az yağla güzel olmuyor.) Biraz kavurduktan sonra 1 yemek kaşığı domates salçası ilave ediyor ve arapsaçlarını da tencereye koyuyorsunuz. Birlikte 5 dakika kadar kavuruyorsunuz. Az bir su ilave ederek ocağı kısıp pişirmeye devam ediyorsunuz. Yaklaşık 10 dakika sonra pişip pişmediğini kontrol edip, piştiyse üzerine 2 adet yumurta kırıp karıştırıyorsunuz. Yumurta pişince ocağı kapatıyorsunuz. Üzerine karabiber serpebilirsiniz, çok yakışıyor. İşte arapsaçınız hazır. Afiyet olsun.
13 yorum:
Dilekciğim, pazarda görüp merak ettiğim ve pazarcıdan öğrendiğim bir ot..Çok şifalı ve lezzetliymiş..Bizim pazara sanırım bu aralar gelir ( geçen hafta yoktu :) Senin tarifinle deneyeceğim, çünkü böyle değişik otların tadını çok merak ediyorum :)
Ellerine sağlık,
Ana-kızı çook öpüyorum :)
Sevgiler...
ilk kez duyuyor ve goruyorum ama tarif harika en azindan goruntu herseyi ifade ediyor opuyorum canim
Bende duydum ama hiç yemedim...Çok sağlıklı bir yemek olmuş..
Ellerine sağlık..
canım ne de güzel olmuş, ellerine sağlık. Ben ege yemeklerine bayılırım. Biz de aslen karşı kıyıdanız ondan yakın hiisediyorumdır belki de kendişne iyi bak.
sevgiler
tolunay
Çok iyi bilirim tadını bir egeli olarak tadıda çok güzeldir ellerine sağlık
Canım Dİlek, rezeneye bayılırım. ben yeni tanıştım kendisiyle. ama etli ve terbiyelisini pek seviyorum.. ELlerine sağlık.
sıcacık sevgiler...
www.misssgibi.com
Merhabalar.
Bende Balikesirliyim.Bu aralar köyde herkez ot topluyormus.Annemler söyledi.Bende cok severim ama buralarda bulmak biraz zor.Arapsacini hic duymadim.Gelincik otunu bilirmisin?Ben onu cok severdim.Böyle yumurtali yapardi annem.
Eline saglik diyorum ve banada bekliyorum.
Sevgiler.
Dilekcim, İzmir seyahatlerimde tattığım lezzetlerdendi arapsaçı, ama,Ankara'da hiç rastlamadım...
Kelebek pasta gerçekten yapımı kolay süslemesi zevkli ve seçenekli bir pasta, sunumu da güzel oluyor, denediğinde bizimlepaylaşırsan sevinirim, bakalım senin kelebek ne renk olacak...
Sevgiler
dido dido diiiiiiiiiiiiiidoooooooooooo:)) canım benim ellerine sağlık pekg üzel olmuş hepside....sevgilerimle öpüyorum....
Canim cok nefis görünüyor,ellerine saglik.
harika görünüyor canım mutlaka tadı da muhteşemdir.ellerine sağlık
sevgiler
çok şifalı olduğunu biliyordum sadece çok güzel görünüyor ellerine sağlık canım..
ben de bir egeli(Söke/ Aydın) ve bir giritli olarak bu otları iyi bilirim ve arap saçını çok severim .ellerinize sağlık.
''shakadal'' see please here diye bir yorum yollamış,benden size bir tavsiye ,sakın ''see pleare here'' yazdığı zaman kabul etmeyin yorumu çünkü o bir virüs tür .bana da bir kaç kere geldi böyle ve her seferinde bir türlü açılmadı ve anti virüs devreye girerek bir uyarı çıktı. ''bilgisayarınız tehtit altında '' ve o anda bütün programlar kapandı.aman dikkat anti virüsünüz yoksa tehlikeli olabilir.sevgiler.
Yorum Gönder