22 Ocak 2009 Perşembe

FIRINDA SOSYETE MANTISI


Ben bu mantıyı ne zaman misafirlerime yaptıysam çok beğenildi ve her defasında tarifini istediler. Gerçekten çok hafif ve güzel oluyor. Sosyete mantısının değişik bir versiyonu diyebiliriz. Kendi denemelerimle bu şekle dönüştürdüğüm bir yemek.

Malzemeler:

4 adet yufka

1 adet iri boy tavuk göğsü

2 adet iri boy kurusoğan

1 yemek kaşığı biber salçası

Sıvıyağ

Tuz karabiber

2 diş sarmısak

1/2 kg yoğurt

Sosu için

1 adet domates

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz, karabiber, pulbiber, kuru nane

Yapılışı:

Öncelikle tavuk göğsünü tane karabiber soğan ve diğer istediğiniz malzemeleri koyarak üzerini örtecek suyla haşlayın. Tavuğu bir tabağa alıp, suyunu da süzüp koyduğunuz malzemelerden arındırın. Tavuk etini iyice didikleyin. 2 adet soğanı inceince doğradıktan sonra yayvan bir tencereye alıp bir miktar sıvıyağ ile soteleyin. Didiklediğiniz tavuk etlerini ve biber salçasını da ekleyip çok az su ilavesiyle 1-2 dakika daha soteleyin. Tuz ve karabiber ilave edip ocaktan alın. Hazırladığınız bu iç malzemeyi soğutun. Daha sonra 4 adet yufkayı üstüste serip ortadan ikiye bölün. Ortadan ikiye böldüğünüz yufkaları tekrar üstüste koyup üç eşit parçaya bölün. Böylece 4 adet yufkadan 24 adet üçgen parça elde edeceksiniz. Bu parçaları teker teker araya tavuklu malzemeden koyup önce rulo şeklinde sarın ,sonra kıvırarak yuvarlak şekle getirin. Altını yağladığınız tepsiye dizip , üzerlerine az miktarda sıvıyağ gezdirin. 200 °C fırında iyice kızarana kadar pişirin. Böylece iyice kurumuş börekler elde edeceksiniz. Börekler sıcakken üzerine 5 bardak kadar hazırladığınız tavuk suyundan dökün. (Tavuk suyunun oda ısısında soğuması gerekiyor.) Yada börekleriniz soğursa tavuk suyunu sıcak dökmelisiniz. Suyu dökmeden önce börekleri tepside biraz aralıklı şekilde yerleştirin. Islanınca büyüyorlar çünkü. Sarmısaklı yoğurdu hazırlayıp biraz suyla akışkan bir kıvama getirin. Mantıların üzerine gezdirin. Sosu hazırlamak için de domatesi rendeleyip sıvıyağ ile biraz kavurun salçaları ilave edin. Baharatları da koyduktan sonra 1 fincan su ekleyip biraz tıkırdadın ve ocağı kapatın. Bu sosu da en üstüne gezdirin. İşte nefis mantılarınız servise hazır. Beğeneceğinize eminim. Afiyet olsun.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Mantıyı ailecek çok seviyoruz. Çeşit çeşit yaparız. Kıymalısı, patateslisi, peynirlisi. Ama hiç tavuklu denemedim. Tarif hafif gibi duruyor. Ben geçenlerde yağda kızaranlardan yaptımama sonuç tam bir facia. Acayip yağlı oldu. Sizinkini deneyeceğim. Ellerinize sağlık.

Sevgilerimle
Canan

www.mutfakbocugu.com

elma şekeri dedi ki...

Ellerine sağlık...

Neşeli Sesler dedi ki...

Mantıyı zaten çok severim bu resim de tüm sevgimi depreştirdi valla:)

Ellerine sağlık