21 Nisan 2009 Salı

FIRINDA PATLICANLI KÖFTE


Malzemeler:

3 adet patlıcan

2 adet domates

2 diş sarmısak

Köftesi için;

300 gr. kadar kıyma

1-2 dilim bayat ekmek içi

1 adet soğan

1 tutam maydanoz

Tuz , karabiber, kekik

Hazırlanışı:

Önce patlıcanları alaca soyup, kalınlığına göre ikiye ya da dörde bölerek uzunca doğrayın. Acısını çıkarmak için tuzlu suda 10 dakika kadar bekletin ve kağıt havlu yardımıyla suyunu alın. Daha sonra bol kızgın yağda hafifçe kızartın. Patlıcanlarınızı bir borcama yayın. Hazırladığınız köfte harcından da iri top köfteler yapıp, onlarıda hafif kızartın. Kızaran köfteleri patlıcanların üzerine yerleştirin.Ayrı bir tavada rendelediğiniz domatesleri ve sarmısakları soteleyin. Bu işlemi yaparken çok az yağ koyun , çünkü patlıcanların kızarırken çektiği yağ yemek için yeterli olacaktır. Biraz tuz ve 1,5 su bardağı kadar sıcak su ilave edip 1-2 taşım kaynatın. Hazırladığınız sosu fırın kabındaki patlıcan ve köftelerin üzerine dökün. Önceden ısıttığınız fırında 15-20 dakika kadar pişirin. Çıkaracağınız zaman üzerine kaşar peyniri serpin. Kaşar eriyince fırından alın. Nefis patlıcanlı köfteniz hazır. Afiyet olsun.

16 Nisan 2009 Perşembe

FIRIN MAKARNA


Malzemeler:

1/2 paket fırın makarna

3 yemek kaşığı sıvıyağ

1 yemek kaşığı un (tepeleme)

2 su bardağı süt

100 gr. kadar beyaz peynir

100 gr. kadar kaşar peyniri

Karabiber

Hazırlanışı.

Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Diğer tarafta derince bir tavaya aldığınız yağa unu ilave ederek hafifçe 1-2 dakika kavurun ve karıştıra karıştıra soğuk süt ilave ederek biraz sulu bir beşamel sos elde edin. Haşlamış olduğunuz makarnaya beşamel sosun yarısını, beyaz peyniri ve karabiberi ekleyip iyice karıştırın. Küçük boy yuvarlak borcama yayın. Kalan beşamel sosu üzerine yayıp, rendelenmiş kaşar peynirini serpin. Önceden ısıttığını 200°C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Fırından çıkarıp üzerine bir kapak kapatın ve 20 dakika kadar dinlendirin. İşte fırın makarnanız servise hazır. Afiyet olsun.

14 Nisan 2009 Salı

PATLICANLI BAHAR SALATASI


Doğanın bizlere sebzelerin, yeşilliklerin en güzelini sunmaya başladığı şu günlerde böyle bir salata yapmak geldi içimden.

Malzemeler:

3 adet patlıcan

4-5 sap taze soğan

2-3 sap taze sarmısak

1/2 demet maydanoz

1/2 demet dereotu

2 adet sivri biber

2 adet domates

Limon, nar ekşisi, zeytinyağı ve tuz

Hazırlanışı:

Patlıcanları közleyip, kabuğunu soyun. Küçük küçük doğrayıp, kararmaması için bir miktar limon suyu ilave edin. Daha sonra tüm yeşillikleri iyice yıkayıp ince ince doğrayın.Domatesleri de çekirdeklerini çıkarıp küçük küçük doğrayın. Çekirdeklerini çıkarmazsanız çok fazla su salıyor. Ben öyle seviyorum diyorsanız çıkarmayabilirsiniz de. Doğradığınız tüm malzemeyi patlıcanla iyice harmanlayın. Zeytinyağı, tuz ve nar ekşisini de ekleyip servis yapın. Afiyet olsun.

2 Nisan 2009 Perşembe

ARNAVUT CİĞERİ


Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık iki haftalık bir aradan sonra sizlere güzel bir tarif vermek istiyorum. Ciğer sevmeyenlerin bile yiyebildiği bir tarif bu. Yumuşak ve lezzetli oluyor çünkü.

Malzemeler:

1/2 kg. dana ciğeri

1 adet patates

1 su bardağı süt

1 çay bardağı sirke

2 adet kuru soğan

1 tutam maydanoz

Tuz, karabiber, kimyon, sumak

1 avuç un, 1/2 çay kaşığı karbonat

Kızartmak için sıvı yağ

Ciğeri zarı çıkarılmış ve kuşbaşı doğranmış şekilde satın alın. Ya da evde kendiniz bu şekle getirin. 1 su bardağı süt ile ciğeri karıştırarak 3-4 saat kadar buzdolabında bekletin. Daha sonra sütü süzüp sirkeyi üzerine dökün ve 1 saat kadar da o şekilde bekletin. İyice süzdürüp, kağıt havlu ile bütün ıslaklığını alın. Geniş bir kaba un ve karbonatı koyup ciğeri iyice bulayın. Un ciğerin hertarafına bulandıktan sonra kuru bir süzgece alıp fazla unu iyice eleyin. Bu şekle getirdiğiniz ciğeri bol kızgın yağda 2 dakikayı geçmeyecek kadar kızartın . Hepsini birden değil de 2 yada 3 kerede kızartın ki çıtır çıtır, birbirine yapışmadan kızarsı. Küp doğradığınız patatesi de kızartıp hepsini bir kaba alın ve tuz, karabiber, kimyon ekleyerek harmanlayın. Tuzu ve baharatları kızartmadan önce ilave etmeyin, çünkü ciğeri sertleştirir. Soğanı ince ince piyazlık doğrayın. Tuzla iyice ovu. Maydanozu incecik kıyın, bolca sumak da ilave edip iyice harmanlayın. Hazırladığınız bu soğan salatasıyla birlikte ciğerinizi servis edin. Afiyet olsun.