Kuru dolma Gaziantep, Adana ve çevresinde çok yapılan bir yemek. Ben de bu lezzeti bir defa tattıktan sonra bir daha vazgeçemedim. Ama Ayvalıklı olduğum için bu yörede tercih edildiği gibi etli değil, zeytinyağlı yapıyorum. Tazesinden çok daha güzel oluyor. Artık tazesini pek yapmaz oldum. Bunda temizleme, içini oyma gibi bir sorun yok. İstediğiniz miktarda kurutulmuş patlıcanı ve biberi tuzlu suda 1-2 dakika haşlıyorsunuz. Soğuk sudan geçirip süzgüye alıyorsunuz. Onlar bir kenarda dururken siz içini hazırlıyorsunuz. Ben dolma içini hep göz kararı ile hazırladığım için tam bir ölçü veremeyeceğim ama tahminen 15-16 adet dolma için gerekli olan malzeme şöyle;
1/2 demet maydanoz
1/2 demet dereotu
1/2 demet nane
4-5 sap taze soğan
2 adet ortaboy kurusoğan
2 adet domates
1'er tatlı kaşığı domates ve biber salçası
1+1/2 çay bardağı zeytinyağı (tercihen hakiki Ayvalık sızması)
1+1/2 su bardağı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
4-5 diş sarmısak
1 yemek kaşığı nar ekşisi
Pirinci iyice yıkıyorsunuz. Diğer bütün malzemeyi incecik doğrayıp pirince ilave ediyorsınuz. Salçayı, tuzu karabiberi, zeytinyağını da ilave edip elinizle sıka sıka iyice karıştırıyorsunuz. Acı seviyorsanız pul biber de ilave edebilirsiniz. İç malzeme hazır olunca önceden hazırladığınız patlıcan ve biberlerin içine biraz bastırarak dolduruyorsunuz. Pirinçler pişince şişeceği için ağzına kadar doldurmayın, biraz aşağıda kalsın. Hazırladığınız dolmaları tencereye yerleştirin. Üzerini 2-3 parmak geçecek kadar sıcak su ilave edin. Üzerine ısıya dayanıklı bir tabak kapatın. Kaynadıktan sonra altını kısıp 45 dakika pişirin. Yarım saat kadar dinlendirdikten sonra servis yapın. Bu dolma içini diğer tüm dolmalarınızda kullanabilirsiniz. Lezzeti konusunda oldukça iddialıyım. Deneyin, göreceksiniz. Şimdiden afiyet olsun. (Ben 15-16 adet dedim ama patlıcan ve biberlerin büyüklüğüne göre değişebilir.)
14 yorum:
Bu dolmalara bayılıyorum çerez gibi yenir bunlar.Ellerine sağlık canım.
Güzel bir hafta sonu geçirmeni dilerim...
her hafta tariflerinize yenisi eklenmismi diye bakiyorum, denediklerim hepsi super oldu . zeytinyag uretici ve tuketicisi olarak kuru patlicani sizin tarifle deneyecegim yeni yeni tafifleri bekliyorum tskler ...
BENİM EN SEVDİĞİM LEZZETLERDEN.ELLERİNE SAGLIK DİLEKCİM.HARİKA GÖRÜNÜYORLAR.SEVGİLER
Didemcim ellerine sağlık bende geçen gün etlisini yaptım oğlum bayılır kuru patlıcana ne lezzetli bir yemek ama size afiyet olsun sevgiyle kal öptüm bay
Dilek'ciğimmm,
Çok severim çookk, zeytinyağlı olsun da taş olsun durumu var bende gerçi biraz ama; kuru patlıcanın tadı da tazesinde yok açıkcası:)))
Ellerine sağlık canım, Dide'ye kocaman öpücükler....
Sımsıcak sevgiler...
Dilekcim, enfes bir dolma olmuş, bende çok seviyorum bu yemeği..Hele birde biberler acı oluyor yaaa bayılıyorum..
Ellerine sağlık canımcım,
Dide'yi ve seni çok öpüyorum.
Off offf tadını çok yakından bilen biri olarak canım istiyorrrrrr.Bol limonlu nasıl güzel yenir ellerine sağlıkk
Dilekcim, bu dolmalar yenmezmi hiç.harika olmuşlar.ellerine sağlık canım.
öptüm sevgiler
Hımmm, ellerine sağlık...
See HERE
ellerine saglik canim ...
sevgilerimele
Ellerine sağlık nefis görünüyorlar.
Ben de tazesinden daha çok seviyorum kurusunu.
sevgiler....
bayilirim bayilirim ben harika da yapmissin arkdasim eline saglik guzel bir hafta sonu seninle olsun
iyi
Yorum Gönder