30 Nisan 2008 Çarşamba

TON BALIKLI MAKARNA SALATASI


Malzemeler:

1/2 paket burgu makarna (başka bir tür de olabilir)

1 adet kırmızı biber

1 adet yeşil biber

2-3 sap taze soğan

1 tutam maydanoz

1 tutam dereotu

1 adet havuç

1 yemek kaşığı kadar limon suyu

Tuz, karabiber

2 yemek kaşığı zeytinyağı

200 gr kadar konserve ton balığı

Yapılışı:

Makarnayı tuzlu suda haşlayıp süzün. Derin bir kabın içine malzemeleri ince ince doğrayın. Havucu rendeleyin. Makarnayı da ilave edip karıştırın. Daha sonra limon suyu ve zeytinyağını ekleyin. Karabiber de çok yakışıyor. Tuzunu ilave ettikten sonra en son ton balığını koyup ezmeden biraz karıştırın. Makarnanız yemeye hazır. Afiyet olsun.

26 Nisan 2008 Cumartesi

FARKLI BİR YORUMLA MANTI







Merhaba arkadaşlar. Uzun zamandır tarif ekleyemedim bloğuma. Farklı bir mantı tarifiyle geldim. Tamamen benim buluşum. Mantıyı hakkıyla tek tek minicik yapanlara haksızlık olmasın. Emek vererek tek tek yapılan gibi olmasa da benim yaptığımda lezzetli oldu.


Malzemeler:
Hamuru için;
2 su bardağı un
1 yumurta
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı tuz
Ilık su
İç malzeme;
200 gr. kadar kıyma
Maydanoz
1 adet kuru soğan
Tuz karabiber
Sos için;
2 adet domates
1 tatlı kaşığı domates salçası
kurunane, karabiber, pulbiber, tuz
2 yemek kaşığı sıvıyağ
Domatesi rendeleyip yağı ve salçayı ilave ederek biraz kavuruyoruz. 1 fincan kadar sıcak su ve baharatları ilave ederek sosumuzu hazırlıyoruz.
Yapılışı:
Unu çukur bir kabın içine alıyoruz. Ortasını havuz yapıp diğer malzemeleri koyuyoruz. Azar azar ılık su ilave ederek kulak memesinden biraz sert bir hamur hazırlıyoruz. hamurun üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat kadar dinlendiriyoruz.
Bu arada iç malzemesini hazırlıyoruz.Hamurumuz hazır olduktan sonra 4-5 bezeye ayırıyoruz. Her bir tanesini merdane ile tabak boyun da açıyoruz. Aralarını sıvı yağ ile yağlayarak üst üste koyuyoruz. 5-10 dakika bekletip, açtığımız hamurları tek tek alıp masanın üzerine koyuyor, elimizle çekerek biraz büyütüyoruz. 5-10 dakika bekletmemizin nedeni hamur kendini salıyor ve daha kolay büyütebiliyoruz. Büyüttüğümüz hamura kıymayı ince bir şekilde kol böreği yapar gibi koyuyoruz. Bir kere sardıktan sonra kesiyoruz. Kestiğimiz rulo aşağı yukarı baş parmağımız kalınlığında oluyor. Bu ruloyu da yarım santim kalınlığında kesiyoruz. Küçük küçük parçalar oluyor.Bu parçaları yağladığımız tepsiye sık sık yerleştiriyor ve önceden ısıttığımız 200°C fırında 15-20 dakika fırınlıyoruz. Bu şekilde hazırlayıp poşetleyerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Hazırlayacağımız kadarını yayvan bir tencereye koyup, üzerini örtecek kadar sıcak su ilave ederek suyunu çektirip pişiriyoruz. Mantıyı tabağa alıp üzerine sarmısaklı yoğurt ve hazırladığımız sostan ekliyoruz. Mantımız yemeye hazır, afiyet olsun.

18 Nisan 2008 Cuma

PUDİNGLİ MİLFÖY


Son zamanlarda milföy hamuruyla yapılan pek çok tarifle karşılaşıyorum. Çoğumuzun mutfaktaki kurtarıcısıdır milföy ve hem tatlıda hem de tuzlu da çok güzel sonuç verir. Ben de çok basit bir milföy tarifi vereceğim. Yerken çıtır çıtır güzel bir tatlı; yapılışı da çok basit.

Önce 1 paket vanilyalı pudingi üzerindeki tarife göre pişiriyorsunuz. Milföyleri ortadan ikiye keserek tepsiye yerleştirip önceden ısıttığınız fırında pişiriyorsunuz. Milföyler sıcakken elinizle her bir parçayı ikiye ayırıyorsunuz. Pişirdiğiniz pudingten 1 yemek kaşığı kadar koyarak ayırdığınız parçayı üzerine kapatıyorsunuz. Bu işlem bitince tatlıların soğumasını bekliyorsunuz. Sonra da üzerine bolca pudra şekeri serpip afiyetle yiyorsunuz. Diğer puding çeşitleriyle de yapabilirsiniz.

15 Nisan 2008 Salı

MANTARLI PİLAV


Geçen gün bloglar arasında dolaşırken gördüm. Hangisiydi hatırlamıyorum ama bir arkadaşımız mantarlı etli pilav yapmış. Ben önceleri mantarlı pilav yapardım ama, uzun zamandır yapmamıştım. Mantarlı ve etlisi nefis görünüyordu. Ben daha önce de yaptığım gibi sadece mantarlısını yapmaya karar verdim. Gerçekten de çok güzel oldu. Sizler de yapıyorsunuzdur ama bir de bu tarifle denemenizi öneririm.

Malzemeler:

1/2 kg. mantar

2 su bardağı pirinç

1 adet orta boy kuru soğan

1 fincan sıvıyağ

Tuz, karabiber

1 yemek kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Pirinci 1 saat kadar sıcak suda bekletip iyice yıkayın. Daha sonra mantarları yıkayıp küçük küçük doğrayın. Bir yemek kaşığı limon suyunu ilave edip karıştırın. Pilav tenceresini harlı ateşe koyup yağı ve mantarları içine koyun. Mantar çok su saldığı için harlı ateşte suyunu hemen çekiyor. Mantarları birkaç dakika kavurun. Suyunu çekmek üzere olan mantarlara ince ince doğradığınız soğanı ekleyip 1-2 dakika daha kavurun. Sonra pirinci ilave edin. Pirinçle birlikte tuzu da koyun. 1-2 dakika da bu şekilde kavurun. Üzerine üstünü örtecek kadar sıcak su dökün. Karabiberini de ilave edip ocağın altını kısın. Pilav suyunu çekince pirincin pişip pişmediğini kontrol edin. Pişmediyse biraz daha su koyun. Pilav pişince ocağı kapatıp 10 dakika kadar dinlendirin. Sonra tencerenin kapağını açıp pilavı iyice harmanlayın ve afiyetle yeyin.

13 Nisan 2008 Pazar

PDÇS 20 ETKİNLİĞİ "SUSAMLI KURABİYE"


http://mucizembenibul.blogcu.com/ arkadaşım PDÇS 20 etkinliğine beni de davet etmiş. Bu davetinden dolayı kendisine çok teşekkür ediyorum . Son güne kaldım ama bu güzel davete susamlı kurabiye tarifimle katılmak istiyorum.

Malzemeler:

Yarım paket tereyağı (margarin de olabilir)

3/4 su bardağı toz şeker

1 yumurta

1 fiske tuz

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

1+ 1/2 çay bardağı susam

Aldığı kadar un.

Yapılışı:

Susamı biraz kavurup bir kenara alın. Yumurtanın akını da ayırın. Diğer tüm malzemeyi karıştırıp azar azar un ilavesiyle ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. ( Yağ oda sıcaklığında olacak). Hamuradan küçük parçalar koparıp yuvarlayarak, önce yumurta akına sonra susama bulayıp tepsiye dizin. Önceden ısıttığınız 180° C fırında 20-25 dakika kadar pişirin. Mis gibi susamlı kurabiyeleriniz hazır, afiyet olsun...

7 Nisan 2008 Pazartesi

SÜTLAÇ


Merhaba; hepinize mutlu bir hafta diliyorum. Haftanın ilk gününde sizlere ağzınız tatlansın diye sütlaç tarifi vermek istedim. Hepiniz bilir ve yaparsınız eminim. Bir de benim tarifimle denemeye ne dersiniz. Tam kıvamında oluyor.

Malzemeler:

4 yemek kaşığı pirinç

1 litre süt

10 yemek kaşığı toz şeker

2 yemek kaşığı(tepeleme) nişasta

1 paket vanilya

Yapılışı:

Pirinci iyice yıkayıp üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su ilave edip pilav gibi pişirin. Pirinçler iyice pişmiş olmalı. Üzerine 1 litre sütü ilave edin. Kaynayınca şekeri ekleyip karıştırın. Nişastayı 1 fincan suda eriterek altını kıstığınız tencereye yavaş yavaş ilave edin. 2-3 dakika kaynattıktan sonra ocağı kapatın. Vanilyayı ekleyip karıştırın. Daha sonra bir kepçe yardımı ile kaselere boşaltın. Üzerine bolca tarçın ekin. Soğuduktan sonra buzdolabına koyun. Birkaç saat sonra afiyetle yeyin.

3 Nisan 2008 Perşembe

KREMALI SEBZELİ TAVUK


Bu tarifi komşum Nihal Hanım'dan öğrendim. Kısa zamanda şık ve leziz bir yemek çıkıyor ortaya. Nihal Hanım'a bu güzel tarifi için çok teşekkür ediyor ve sizin de denemenizi öneriyorum.

Malzemeler:

300 gr kadar kuşbaşı tavuk göğüs eti

1 adet iri boy havuç

1 adet iri boy kabak

1 paket kremalı mantar çorbası

1 paket hazır krema

Tuz, karabiber

Bir parça kaşar peyniri

Yapılışı:

Kabak ve havucu rendeleyip, diğer malzemelerle birlikte derin bir kapta iyice karıştırıyorsunuz.(çorbayı pişirmeden toz halde kullanıyoruz) Kaşar peynirini üzeri için ayırıyoruz. Küçük boy yuvarlak borcamın dibini hafifçe yağlıyoruz. Bu karışımı iyice yayıyoruz. Önceden ısıtılmış 200°C fırında 30 dakika kadar pişiriyoruz. Çıkarıp rendelenmiş kaşar peynirini üzerine serpiyoruz. 1-2 dakika daha, kaşarlar eriyene kadar fırına koyuyoruz. Biraz dinlendirdikten sonra afiyetle yiyoruz. Yanında kepekli makarna yada pilav öneriyorum. Ve tabi bir de salata. İşte size mükemmel bir yemek. Afiyet olsun.

1 Nisan 2008 Salı

PEKSİMET















Sizlere harika bir kahvaltılık tarifi vermek istiyorum. Peynir, zeytin, domates, bal, reçel... hangi tür kahvaltılık olursa olsun hepsiyle çok güzel oluyor. Özellikle kıtır ve tuzlu lezzetleri sevenler için mükemmel. Yapılışı kolay ama bazı püf noktaları var. O nedenle birkaç resimle açıklamaya çalıştım. Bence denemeye değecek çok güzel bir tarif. Kahvaltılık dedim ama günün hangi saati olursa olsun çayın yanında harika oluyor. Gelelim tarifine;
Malzemeler:
1 su bardağı zeytinyağı
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı su
3 çay kaşığı tuz
1/2 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı (tepeleme) karbonat
Aldığı kadar un (Tahminen 5 su bardağı kadar)
Yapılışı:
Tüm malzemeyi derin bir kaba koyup azar azar un ilavesiyle börek hamuru kıvamında bir hamur yoğurun. Hamuru 15 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra hamuru 3 eşit parçaya bölüp parçaları uzatarak yuvarlayın. Büyük bir bıçak yardımıyla uzattığınız hamuru yarım santimden daha ince olacak şekilde dilimleyin. Ama dilimler yerlerinden ayrılmasın.



















Parçaları tepsiye yerleştirip 200°C fırında hafif pembeleşene kadar pişirin. Tepsiyi fırından alın ama fırını kapatmayın.















Yarı pişmiş parçaların dilimlerini ayırarak tekrar tepsiye yerleştirin. Parçalar tam pişmiş olmadığı için ortaları yumuşak oluyor. Kurumaları için fırına koyun ve 15 dakika kadar pişirin. İyice kızarınca fırından çıkarın.
















Kıtır kıtır nefis peksimetleriniz hazır. Bu tarifi bir kez deneyin bir daha vazgeçemeyeceksiniz. Hem de uzun süre bayatlamıyor. Ağzı sıkıca kapanan bir kavanozda bir aydan bile fazla saklayabilirsiniz. Şimdiden afiyet olsun.