29 Ocak 2009 Perşembe

PASTANE POĞAÇASI


Vereceğim bu poğaça tarifi çok lezzetli oluyor ve bayatlamıyor. Bugüne kadar hep çok lezzetli poğaçalar yaptım ama bu tarifle denedikten sonra hep böyle yapacağım herhalde. Mutlaka denemenizi öneririm.

Malzemeler:

1/2 paket margarin ( oda ısısında yumuşamış )

1 çay bardağı sıvıyağ

1 çay bardağı ılık süt

1 poşet (tek kullanımlık ) toz maya

1 yumurta ( akı içine sarısı üstüne )

2 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığı tuz

Aldığı kadar un

1 kalıp beyaz peynir

Yapılışı:

Un ve peynir dışındaki tüm malzemeleri iyice karıştırın. Azar azar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Hamurun üzerini örterek yarım saat kadar dinlendirin. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp içine beyaz peynir koyarak kapatın. Üzerine yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 180°C fırında üzeri kızarana kadar pişirin. Nefis poğaçalarınız hazır. İçinde maya olmasına rağmen pufur pufur bir poğaça olmuyor bu. Çok lezzetli ve gevrek oluyor. Deneyin beğeneceğinize eminim.

27 Ocak 2009 Salı

ISLAK KURABİYE


Bu kurabiyeyi pek çok blogda gördüm. Bu kadar çok kişi yapıyorsa mutlaka güzeldir diye düşünerek ben de yaptım. Gerçekten çok lezzetli oluyor. Denemenizi öneririm.

Malzemeler:

1/2 paket margarin (oda sıcaklığında)

1 çay bardağı sıvıyağ

1 adet yumurta

1 çay bardağı tozşeker

2 yemek kaşığı kakao

1 paket vanilya

1 paket kabartma tozu

Aldığı kadar un

Şerbeti için:

2 çay bardağı tozşeker

2 çay bardağı su

Önce şerbeti hazırlayıp dolapta soğutun. Daha sonra tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan bir hamur hazırlayın. Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye yuvarlayıp yerleştirin. Önceden ısıttığınız 180°C fırında 15-20 dakkika pişirin. Fırından aldığınız sıcak kurabiyeleri teker teker soğuk şerbete batırıp çıkarın ve servis tabağına alın. Üzerini fıstık, hindistancevizi gibi malzemelerle süsleyebilirsiniz. Kurabiyelerinizi buzdolabında bir gece bekletin. Çok daha lezzetli oluyor. Afiyet olsun.

22 Ocak 2009 Perşembe

FIRINDA SOSYETE MANTISI


Ben bu mantıyı ne zaman misafirlerime yaptıysam çok beğenildi ve her defasında tarifini istediler. Gerçekten çok hafif ve güzel oluyor. Sosyete mantısının değişik bir versiyonu diyebiliriz. Kendi denemelerimle bu şekle dönüştürdüğüm bir yemek.

Malzemeler:

4 adet yufka

1 adet iri boy tavuk göğsü

2 adet iri boy kurusoğan

1 yemek kaşığı biber salçası

Sıvıyağ

Tuz karabiber

2 diş sarmısak

1/2 kg yoğurt

Sosu için

1 adet domates

1 tatlı kaşığı biber salçası

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı sıvıyağ

Tuz, karabiber, pulbiber, kuru nane

Yapılışı:

Öncelikle tavuk göğsünü tane karabiber soğan ve diğer istediğiniz malzemeleri koyarak üzerini örtecek suyla haşlayın. Tavuğu bir tabağa alıp, suyunu da süzüp koyduğunuz malzemelerden arındırın. Tavuk etini iyice didikleyin. 2 adet soğanı inceince doğradıktan sonra yayvan bir tencereye alıp bir miktar sıvıyağ ile soteleyin. Didiklediğiniz tavuk etlerini ve biber salçasını da ekleyip çok az su ilavesiyle 1-2 dakika daha soteleyin. Tuz ve karabiber ilave edip ocaktan alın. Hazırladığınız bu iç malzemeyi soğutun. Daha sonra 4 adet yufkayı üstüste serip ortadan ikiye bölün. Ortadan ikiye böldüğünüz yufkaları tekrar üstüste koyup üç eşit parçaya bölün. Böylece 4 adet yufkadan 24 adet üçgen parça elde edeceksiniz. Bu parçaları teker teker araya tavuklu malzemeden koyup önce rulo şeklinde sarın ,sonra kıvırarak yuvarlak şekle getirin. Altını yağladığınız tepsiye dizip , üzerlerine az miktarda sıvıyağ gezdirin. 200 °C fırında iyice kızarana kadar pişirin. Böylece iyice kurumuş börekler elde edeceksiniz. Börekler sıcakken üzerine 5 bardak kadar hazırladığınız tavuk suyundan dökün. (Tavuk suyunun oda ısısında soğuması gerekiyor.) Yada börekleriniz soğursa tavuk suyunu sıcak dökmelisiniz. Suyu dökmeden önce börekleri tepside biraz aralıklı şekilde yerleştirin. Islanınca büyüyorlar çünkü. Sarmısaklı yoğurdu hazırlayıp biraz suyla akışkan bir kıvama getirin. Mantıların üzerine gezdirin. Sosu hazırlamak için de domatesi rendeleyip sıvıyağ ile biraz kavurun salçaları ilave edin. Baharatları da koyduktan sonra 1 fincan su ekleyip biraz tıkırdadın ve ocağı kapatın. Bu sosu da en üstüne gezdirin. İşte nefis mantılarınız servise hazır. Beğeneceğinize eminim. Afiyet olsun.

21 Ocak 2009 Çarşamba

IZGARA KÖFTE


Gördüğünüz bu köftelerin fotoğrafını aylar önce çekmiştim. Yaz tatilinde , eltim Nilgül ve iki güzel yeğenim Pelin ve Cansu ile kayınvalidemin evinde buluşmuştuk. Akşam yemeğinde ne yesek diye düşünürken, ben size güzel bir köfte yapayım yanına da salata yapıp yeriz demiştim. Ve o köfteler o kadar beğenildi ki hala onlar ne güzel köftelerdi öyle , bu güne kadar o kadar lezzetlisini yememiştik diyorlar. Ben de onlar ve sizler için bu güzel köftelerin tarifini ve püf noktalarını vermeye karar verdim. Eminim hepiniz çok güzel ızgara köfteler yapıyorsunuzdur ama bu şekilde de denerseniz çok beğeneceksiniz.

Malzemeler:

1/2 kg köftelik kuzu ve dana kıyması (karışık)

2 adet kurusoğan

4 dilim bayat ekmek

2 yemek kaşığı zeytinyağı

8-10 dal maydanoz

1 çay kaşığı karabiber

1/2 çay kaşığı kimyon

2 çay kaşığı kekik

1/2 çay kaşığı kuru nane

1 çay kaşığı karbonat ( tepeleme olmasın )

1 tatlı kaşığı limon suyu

Yapılışı:

Kıymayı derin bir kaba alın. Soğanları rendeleyin. Ekmekleri de ıslatıp iyice sıkarak ilave edin. Zeytinyağını ve diğer baharatları koyun. Karbonatı da koyup, limon suyunu üzerine dökün. Köpürmesi bitince bütün malzemeyi iyice yoğurun.Çok iyi yoğurup iyice özleştirmeniz gerekiyor. Harcı hazırladıktan sonra irice parçalar koparıp elinizle çok bastırmadan kalınca köfteler yapın. Teflon tavaya az miktarda sıvıyağ koyun. Tavayı iyice ısıttıktan sonra ocağı kısıp köfteleri tavaya alın. Kısık ateşte nar gibi kızarana kadar pişirin. İşte köfteleriniz hazır. Afiyet olsun.

19 Ocak 2009 Pazartesi

HAŞHAŞLI TATLI


Merhaba arkadaşlar. Çok uzun bir aradan sonra yeniden bloğumda tarifler yayınlama isteği duydum. Mayıs ayından beri hiç yazmıyordum. Ama sizlere hep göz gezdiriyordum. Hepiniz birbirinden güzel nefis şeyler yapmaya devam ediyorsunuz. Hatta bunları zaman zaman deniyorum, hepinizin ellerine sağlık. Yaz sıcaklarında hiç oturamadım bilgisayarın başına. Buraları çok bunaltıcı oluyor yazın. Zamanımızı sitedeki havuzda geçirdik arkadaşlarla. Daha sonra tatil, Ayvalık falan derken blogdan soğudum herhalde. Tatil dönüşü de kızım anasınıfına başladı. Tüm zamanımı ona ayırdım diyebilirim. Çocuklarımız hepimizin gözbebeği ne de olsa. Bu kadar uzun zaman sonra sizlere harika bir tatlı tarifi vermek istiyorum. hem çok kolay, hem de çok lezzetli.
HAŞHAŞLI TATLI :
Malzemeler:
5 adet yumurta,
1+1/4 su bardağı sıvıyağ,
1 su bardağı irmik,
1 su bardağı (tohum şeklinde) siyah haşhaş,
1 su bardağı un,
1 su bardağı tozşeker,
1 paket vanilya,
1 paket kabartma tozu.
Şerbeti için:
3 su bardağı tozşeker,
3+1/2 su bardağı su ,
1 dilim limon.
Yapılışı:
Önce yumurta ve şekeri iyice çırpıyoruz. Daha sonra diğer malzemeleri teker teker ilave ediyoruz. Kek hamuru kıvamında bir hamur elde ediyoruz. Büyük boy kare borcamı yağlıyoruz. Elde ettiğimiz hamuru döküp kek pişirir gibi pişiriyoruz. Pişirmeden önce de şerbetini hazırlıyoruz. Hamurumuz piştikten sonra ilk sıcaklığının çıkmasını bekliyor ve ılık olan şerbeti üzerine döküyoruz. Üzerini kremşantiyle yada başka malzemelerle istediğimiz gibi süslüyoruz. Buzdolabında 3-4 saat dinlendirdikten sonra servis yapıyoruz. Afiyet olsun. Hepinize sevgi dolu bir merhaba diyorum tekrar....