21 Mayıs 2008 Çarşamba

KİMYONLU PATATESLİ POĞAÇA


Merhaba arkadaşlar... Uzun bir ara verdim ama bu arada sizlerin yaptığı güzel yemeklere de göz atmayı ihmal etmedim. Size çok lezzetli, az malzemeli, yumuşacık bir poğaça tarifi vermek istiyorum. Kimyon seviyorsanız mutlaka deneyin derim.

Malzemeler:

Hamuru için;

1 çay bardağı süt

1 çay bardağı su

1 çay bardağı sıvıyağ

1 yumurtanın akı

3 tatlı kaşığı toz şeker

1 tatlı kaşığından az tuz

1 poşet kuru maya (tek kullanımlık olanlardan)

Aldığı kadar un

İç malzemesi;

3 adet patates

1 tatlı kaşığı kimyon

1 çay kaşığı tuz

Yapılışı:

Önce tüm malzemeleri karıştırıp ele yapışmayan yumuşak bir hamur hazırlayın. Patatesleri haşlayıp ezin. Biraz soğuyunca tuz ve kimyonu ilave edin. 30-40 dakika beklettiğiniz hamurunuzu hazırladığınız iç malzemeden koyarak şekil verip tepsiye dizin. Önceden ısıttığınız 180°C fırında pişirin. Yumuşacık nefis poğaçalarınız hazır afiyet olsun.

8 Mayıs 2008 Perşembe

FIRINDA PİRZOLA


Malzemeler:

8-10 adet pirzola

1 yemek kaşığı limon suyu

Karabiber, kekik, kimyon , tuz

2 yemek kaşığı sıvıyağ

1 tatlı kaşığı domates salçası

2 adet patates

Yapılışı:

Pirzolaları 2-3 saat önceden baharatları, limon suyunu ve sıvıyağı ilave ederek marine edin. daha sonra fırın kabına tek kat yerleştirin. Dilimlediğiniz patatesleri pirzolaların üzerine yerleştirin. Salçayı sulandırıp üzerine gezdirin. 1 su bardağı kadar da su ilave edin. Önceden ısıttığınız 200°C fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Sevdiğiniz salatalarla ve pilav ile birlikte servis edin. Afiyet olsun.

4 Mayıs 2008 Pazar

KADINBUDU KÖFTE


Köfte çeşitlerinin hepsi çok güzeldir ama kadınbudunun da ayrı bir güzelliği vardır. Ben de bunu övünmek gibi olmasın ama oldukça güzel yapıyorum. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:

1/2 kg. az yağlı dana kıyması

1 kahve fincanı pirinç

2 adet orta boy kuru soğan

3 adet yumurta, 1 kase un

Tuz, karabiber, kekik, kimyon,

6-7 dal maydanoz

Kızartmak için sıvı yağ

Yapılışı:

Öncelikle pirinci iyice yıkayıp pilav yapar gibi suyunu çektirerek pişiriyoruz. Pirinç taneleri iyice pişmiş olmalı. Önceden kalmış 1 büyük kase beyaz pilavınız varsa onu da kullanabilirsiniz. Pirinç piştikten sonra soğumaya bırakıyoruz. daha sonra 1 adet soğanı incecik doğruyor ve kıymanın 1/3'ü ile birlikte 2 yemek kaşığı sıvıyağ koyarak kavuruyoruz. Baharatlardan bir miktar ekleyerek soğumaya bırakıyoruz. Kıyma ve pirinç soğuduktan sonra her ikisini derin bir kaba alıp kalan çiğ kıymayı, 1 adet rendelenmiş soğanı, 1 adet yumurtayı,kıyılmış maydanozu, tuzu ve bir miktar daha baharat ekleyerek iyice yoğuruyoruz. Bu harçtan limon büyüklüğünde parçalar koparıp irice köfteler yapıyoruz. İki adet yumurtayı çırpıyoruz, düz bir tabağa da unu koyuyoruz. Hazırladığımız köfteleri önce una sonra yumurtaya bulayarak kızgın yağda kızartıyoruz. Tavadan alıp kağıt havlu serilmiş bir tabağa alıyoruz. Sevdiğimiz garnitürlerle servis yapıyoruz. Bu tarifi mutlaka denemenizi öneriyorum. Yumuşacık ve çok lezzetli köfteler oluyor. Şimdiden afiyet olsun.